Valonheittimet sisä- tai ulkokäytössä

valaisimet

Kun pohdit valonheittimien valintaa, muista että se riippuu käyttötarkoituksestasi. Valonheittimet voidaan asentaa esimerkiksi katon reunoihin valaisemaan kodin toista kerrosta. Niitä voidaan myös käyttää seinien, matalalla sijaitsevien kasvien, puutarhapenkkien,, puiden muodostamien metsiköiden valaisemiseen.

Valonheittimet ovat hyvä asentaa tarpeeksi korkealle, vähintään kuitenkin 2,5 metrin korkeudelle. Valonheitin levittää valoa muiden, tarkemmin kohdennettujen valojen rajojen ulkopuolelle. Monikäyttöiset valonheittimet lisäävät valonsäteitä suurille alueille ja niitä voidaan käyttää turvavalaisimina pelottamaan tontille asiaan kuulumattomia ihmisiä tai eläimiä. Tämä onnistuu valonheittimien suuren valovoiman ja laajan valonjakautumisen ansiosta.

Valonheittimiä on useita eri muotoisia ja kokoisia. Niiden valon kulma on laaja, ja se on tyypillisesti 60-120º. Polttimoissa käytetään termiä “flood”, joka tarkoittaa 30º-38º:n kulmaa. “Wide flood” puolestaan 60º:n kulmaa ja “very wide flood” tarkoittaa 80º-100º:n kulmaa. Ai niin, ja valonheitin on englanniksi “flood light”.   

Eri valonheittimet ulos ja sisälle – ja syystä

Valonheittimiä on nähtävillä niin sisällä kuin ulkonakin. Valaistusteollisuuden teknisen kehityksen myötä voisi olettaa, että valonheittimet olisi suunniteltu toimimaan molemmissa olosuhteissa, mutta näin ei aina ole.

Ulkona käytettävät LED-valonheittimet on yleensä suunniteltu kestämään koviakin sääolosuhteita. Jos käytät sisätiloissa käytettäviä valonheittimiä ulkona, on suuri vaara, että niihin vuotaa kosteutta.

Suurimmat erot sisä- ja ulkovaloissa löytyy UL-luokituksessa. Valonheittimet, joissa on UL-merkintä,, soveltuvat vain kuiviin sisätiloihin. Ne soveltuvat esimerkiksi makuuhuoneisiin ja muihin sisätiloihin, joissa ei ole yleensä kosteutta. Valonheittimen lampussa voi olla merkintä siitä että “sopii kosteisiin tiloihin”.

Ulkotiloissa valonheittimet voivat altistua suoraan sateelle ja lumelle. Esimerkiksi puutarhan valaisinpylväät ja ulkotilojen seinävalaisimet ovat tällaisia, jotka altistuvat herkästi. Ulkokäyttöön tarkoitetut valaisimet tiivistetään paremmin kuin sisäkäyttöön tarkoitetut valaisimet.

Sisävaloja ei ole rakennettu kestämään ulkona vallitsevaa säätä, joten niiden käyttö ulkona on usein kielletty, koska jos kosteutta pääsee sisään, se voi aiheuttaa oikosulun- joka voi puolestaan johtaa tulipaloon.

Entä jos sisälle tarkoitetut valonheittimet ovat jo ulkona

Jos jostain syystä on pakko käyttää sisävaloja ulkona, kannattaa tehdä ennakkoon asioita, jotta vaaratilanteilta vältytään. Polttimon sijainti tulisi suojata ensimmäisenä, jotta polttimo  ei ole suoraan alttiina sateelle tai lumelle. Sisätilojen valonheittimet kestävät usein katetulla parvekkeella, vaikka olosuhteet ovat muuten kosteahkot. Aivan avoimissa paikoissa ne eivät kestä.

Ulkovalaistus asennetaan yleensä pelottelemaan villieläimiä ja mahdollisia rikollisia tai sitten antamaan valoa yölliselle kotiin palaajalle. Tarkoitus menee hukkaan, jos lamppu ei ole tarpeeksi kirkas. LED-valonheittimet ovat paras vaihtoehto, sillä esimerkiksi loisteputkilla kestää useita minuuttia saavuttaa täysi kirkkaus. 

Johtojen kiinnitysmateriaalin tulisi olla säänkestävää, joka ei johda sähköä. Se vähentää riskiä sähköpaloilla, mutta on muutenkin suositeltu käytäntö. Jos pistorasian paikka ei ole suojassa, voi siihen tehdä itse suojuksen tai tilata sähköliikkeestä sopivan.

LED-valonheittimet ulkokäyttöön ovat paras vaihtoehto

Mutta kuten varmasti jo arvaat näistä varoituksista, tulisi ehdottomasti välttää sisätiloihin tarkoitettujen LED-valonheittimien käyttöä ulkona. Sähköpalojen riski kasvaa niiden kanssa aivan liian suureksi. LED-valot ovat kuitenkin paras vaihtoehto lampputyypeistä ulkokäyttöön. Ne ovat energiatehokkaita ja kestävät huomattavasti pidempään kuin muuntyyppiset lamput – jopa 10 – 20 kertaa pidempään kuin halogeenilamput!

Parhaiden LED-valojen ominaisuuksiin kuuluu käännettävä ja lukittava kiinnityskannatin. Se mahdollistaa esimerkiksi tarkan valaistuksen seinille, kattoon tai jopa maahan. Tällaiset valot ovat sopivia esimerkiksi suurten ulko- ja sisätilojen, teollisuus-, konepaja-, tuotanto-, varastointi- ja jakelutilojen sekä urheilu- ja vapaa-ajanviettopaikkojen valaistukseen. Niitä voi toki käyttää kotonakin haastavissa paikoissa.