Terassin materiaaleja etsimässä

keskustorin terassi

Oletko harkinnut terassin materiaalien päivittämistä? Jää siinä tapauksessa lukemaan tämä artikkeli. Artikkelissamme käydään läpi erilaisia materiaaleja, joilla olisi mahdollisuus rakentaa vaikkapa keskustorin terassi – niin kestävistä materiaaleista nimittäin on kyse. Niissä on kuitenkin eroja, joten kannattaa lukea esittelyt tarkoin läpi. Kuten aina, ei halvin ole välttämättä paras, mutta ei välttämättä kalleinkaan. 

Kun valitset terassin materiaalia, sinun tulee ottaa huomioon kustannukset, kestävyys, tyyli ja asennuksen mahdolliset haasteet. Kustannuksiin tulee laskea kaikki materiaali hiekkaa myöten sekä mahdolliset työvoiman kustannukset. Kestävyys tulee ottaa huomioon erityisesti Suomessa, jossa sääolosuhteet eivät ole aina kaikkein optimaalisimmat ulkorakennuksille ja rakennelmille. Tyyli riippuu itsestäsi, mutta muista että juuri sinun tyylisi voi olla kallis. Jotkin terassit vaativat ammattilaisen kädenjälkeä, vähättelemättä sinun osaamistasi.    

Liikkuvia kiviä terassin pohjana

Hernesora on materiaali, jolla voidaan tehdä terassialueita tai polkuja. Ne ovat viehättävän näköisiä, edullisia ja helppoja asentaa. Hernesora koostuu irrallisista, sileistä ja maata väriltään muistuttavista kivistä, jotka ovat jotakuinkin herneen kokoisia. Koska kivet pysyvät irtonaisina eikä niiden tarvitse kovettua, voidaan soralla helposti luoda minkä tahansa muotoinen terassi. Se on helppo asentaa ja se voi kestää vaikka ikuisesti. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että koska ne ovat irrallisia, ne liikkuvat ajan myötä. Lumenluonti hernesoran päältä voi olla vaikeaa, koska kivet saattavat mennä lumen mukana. Siksi ehkä kannattaakin päällystää terassi. 

Pihakivet ovat tehtaalla valmistettuja betonikiviä, joita on saatavana useissa eri muodoissa ja väreissä. Piha- ja katukivet voidaan vaihtaa yksitellen. Siinä sen yksi tärkeimmistä eduista:  jos yksi halkeaa, ei koko terassia tarvitse vaihtaa. Tämä on kohtuullisen hintava vaihtoehto terasseille, mutta toisaalta ne ovat kestäviä – jopa viidestäkymmenestä sataan vuotta.  

Kivestä (esim. liuskekivi) tehty terassi on tyylikkään näköinen. Se on myöskin kestävä eikä melko varmasti halkeile.  Tyylikkyydestä joutuu kuitenkin maksamaan, sillä tämä vaihtoehto on melko hintava. Jokainen kivi kun louhitaan ja sovitetaan yhteensopiviksi. Kiviterassi voi olla auringonvalossa melko kuuma mutta myös liukas sateella. Ylläpito on kuitenkin helppoa (lakaisua ja rikkaruohojen poistamista) ja terassi kestää satakin vuotta.  Jos kiviin tulee tahroja, niitä voidaan pestä kloriitilla ja vedellä sekä hangata kovaa.  

Betonia terassin lattiaksi – tai vaikkapa tiiliä

Betoni on yksi suosituimmista terassimateriaaleista. Se on eittämättä halvin tai ainakin halvimmasta päästä oleva materiaali. Betonia käytetään kovapintaisen terassin rakentamiseen. Betoni itsessään koostuu kiviaineksista ja massasta. Sen kiviainekset voivat olla esimerkiksi murskattua kiveä, hiekkaa ja soraa kun taas massa on veden ja sementin sekoitusta.  Koska betoni kovettuu myöhemmin, on se hyvä räätälöidyn terassin rakentamiseen. Vaikka betoni on kestävää, se kuitenkin haalistuu, halkeilee ja kuluu ajan mittaan. Käyttöikä voi kuitenkin hyvinkin olla 20 – 30 vuotta. Siinä on otettava huomioon kuitenkin maan mahdollinen liikkuminen ja salaojitus. Esimerkiksi keskustorin terassi voitaisiin hyvinkin tehdä betonista.  

Tiiliterassit ovat perinteikkään näköisiä. Vaikka tiili ei juuri vaihtele väriltään eikä sitä voi värjätä, se voidaan järjestää moniin eri kuvioihin omanlaisen ilmeen luomiseksi. Tiiliä voi ostaa uutena, mutta myös käytettyinä halvemmalla. Koska tiili on huokoinen, siinä on sisäänrakennettuna hyvä vedenpoisto. Tiilet voivat kuitenkin rikkoutua tai halkeilla rasituksen tai pakkasen vaikutuksesta. Kuten pihakivet, voidaan tiiletkin korvata yksitellen. Kannattaa ottaa huomioon kuitenkin se, että tiiliterassi ei ole täysin tasainen ja tämä voi aiheuttaa terassikalusteiden heilumista. Tätä terassimuotoa on myös vaikea pitää puhtaana, sillä siihen kasvaa sammalta.